This is me

A small summary

Bewegen is mijn werk. Verhalen vertellen met bewegen, maar ook anderen in beweging krijgen. Hoe werkt het lichaam? Wat zijn jouw fysieke mogelijkheden? Wat doet het met me als mijn lijf op een bepaalde manier beweegt?

Hoe kunnen onze lichamen samenwerken en communiceren zonder verbaal contact?
Dit zijn vraagstukken waar ik mij graag mee bezig houd.

Kiki springt voor een wit gordijn

Humble beginnings

Voorstellingen dansen in de woonkamer, en als kind al vaak naar het theater, daar werd het zaadje geplant wat later uitgroeide tot mijn ambitie. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik wilde leren en hoe harder ik ging trainen. Ik kon niet wachten tot de schooldagen voorbij waren, zodat ik weer de studio in kon. Maar zou je hier wel je beroep van kunnen maken? Met veel steun van huis uit, besloten we eens een kijkje te nemen op een dansacademie. Vanaf het eerste moment was ik verliefd. De sfeer, de muziek, de mensen met allemaal 1 doel voor ogen: de beste danser uit jezelf halen. Ik besloot de sprong te wagen en in 4 vwo deed ik auditie voor de vooropleiding in Rotterdam, waar ik dan elk weekend zou trainen. Twee weken later kreeg ik de brief die mijn leven voorgoed een richting zou geven .

Discovering my passion

In 2016 studeerde ik af aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Na de vooropleiding te hebben afgerond, startte ik bij het HBO. Ik kwam in aanraking met een tak van dans die ik nog nooit op deze manier gekend had; dans als podiumkunst, maar ook dans als leermiddel en als prachtige vorm van sociaal en creatief werken.

In de vier jaar die volgden heb ik mijzelf ontwikkeld als een brede dansdocent met ervaring in verschillende contexten van dans. Ik heb mij verdiept in stichting Dance for Health, een organisatie die onderzoek doet naar dans en Parkinson. Ook dook ik in de wereld van jazz en maakte ik mooie reizen naar onder andere New York, Parijs, Perpignan en Stockholm om hierover verder te leren.

In mijn laatste jaar liep ik stage bij DOX, een productiehuis in Utrecht, waar ik meedraaide in verschillende projecten in het middelbaar onderwijs. DOX werkt met jongeren die minder snel in aanraking komen met kunst en cultuur, om ze hiermee kennis te laten maken. Bij DOX heb ik geleerd om een maakproces aan te gaan vanuit het verhaal van de leerlingen, en daar interdisciplinair mee te werken. Tot vandaag de dag blijf ik dit een interessante werkplek vinden die mij continu uitdaagt jongeren een nieuwe taal te leren, de taal van dans.

De studenten doen graag mee met de danslessen van Kiki

Improving, learning and growing

Sinds mijn studie ben ik me op verschillende vlakken gaan ontwikkelen. Naast mijn werk op amateur dansscholen werk ik in het onderwijs (workshops, korte lessenreeksen en wekelijkse lessen). Ik werk als docent dans expressie op een basisschool waar de kinderen elke week dans hebben. In deze lessen werk ik aan het durven bewegen, met je eigen lijf en met dat van de ander. Middels dans leer je op een nieuwe manier met elkaar samenwerken, wat een mooie aanvulling is naast alle schoolse vaardigheden die in het onderwijs worden geleerd. Middels improvisatie op live muziek wil ik de leerlingen laten ervaren hoe mooi het kan zijn om jezelf te kunnen presenteren en jouw verhaal te vertellen met de taal het lichaam.

Student becomes teacher

Ik ben een bevlogen docent met een onuitputtelijke passie voor dans. Mijn lessen worden beschreven als speels, dynamisch en uitdagend. Ik benader mijn leerlingen graag als individu, omdat ieder een eigen manier van leren en ervaren heeft. Zo probeer ik dans voor iedereen toegankelijk te maken.

Kiki helpt haar studenten op een speelse en actieve manier

Sharing my knowledge, and experience

Naast het zelf ervaren van dans, vind ik het waardevol om kinderen naar dans te laten kijken en erover te praten. Daarom sloot ik mij aan bij het educatie team van dansgezelschappen Het Nederlands Danstheater, de Stilte en Sally dansgezelschap Maastricht. Door te observeren en over een voorstelling te kunnen discussiëren, leren kinderen hun creatieve brein toe te passen in een gesprek en leren ze dat kunst voor iedereen individueel te interpreteren valt. Bovendien creëert het een diepere laag voor de workshop die daarop volgt.

Kiki laat zien wat ze kan met een indrukwekkende pose
Kiki laat met behulp van een klein orkest dans aan nieuwe generaties zien

..And still performing

Naast mijn docentschap vind ik het belangrijk en vooral leuk om ook zelf actief te zijn als danser. Afgelopen seizoen was mijn debuut als danser bij Sally dansgezelschap Maastricht. Hier krijg ik de kans om me te blijven ontwikkelen als danser. Ik vind het belangrijk om als docent zelf een inspirerend voorbeeld te zijn voor de klassen. Ook dans ik nog bij kleinere projecten, zoals bij danstheater Rum (o.l.v. Lenna Schouten) en op festivals met eigen werk. Hierdoor blijf ik mijzelf voeden als danser en blijft mijn referentiekader groeien. Ik wil mijzelf blijven profileren als een breed inzetbaar danser.. en dat draagt weer bij aan mijn brede inzet in het werkveld als docent.

Als ik dans, verstillen de dagelijkse gedachten en kan ik ultiem in het moment ervaren wie en waar ik ben. Bewegen, zodat je de wind over je huid en haren voelt; dat is wat ik het allerliefste doe.
Close-up van Kiki

Interested?

Lijkt het je leuk om kennis te maken, neem dan contact op om een vrijblijvende afspraak maken. Ben je nieuwsgierig naar een les, kijk dan in de agenda om te zien of er iets tussen zit wat bij je past. Een voorstelling boeken kan via het formulier op de contact pagina.